fbpx

[Ghid complet] Cum alegi un dedurizator

Dedurizarea apei poate fi dificilă, dacă nu cunoști soluțiile la care poți apela. Pentru a-ți veni în ajutor, ți-am pregătit un ghid complet cu privire la cum alegi un dedurizator, care să te ajute să iei mai ușor o decizie.

Am inclus aici principalii pași, începând de la identificarea nevoilor și până la selectarea tipurilor de sisteme existente pe piață.

Partea cea mai bună?

Vei descoperi toate detaliile de care ai nevoie pentru a alege asumat.

Pe scurt, pașii pe care trebuie să îi urmezi sunt:

Testează calitatea apei

Așa cum este și logic, primul pas este să identifici dacă apa din locuința ta necesită dedurizare.

Cu alte cuvinte, trebuie să afli dacă apa pe care o consumi este dură.

Cum afli duritatea apei?

Ei bine, există mai multe variante DIY, cum ar fi testul paharului sau testul săpunului (pe care ți le-am prezentat aici).

De asemenea, dacă locuiești într-o zonă recunoscută pentru duritatea apei, este foarte posibil să fii și tu afectat.

Cu toate acestea, pentru a ști cum alegi un dedurizator, vei avea nevoie de o analiză de laborator a apei. Pe buletinul de analiză, vei avea rezultatele exprimate în grade germane, pe care le poți interpreta astfel:

 • între 0 și 5 grade germane – apa este „moale”, adică nu prezintă probleme cu privire la duritate;
 • între 5 și 15 grade germane – apa este medie ca duritate;
 • peste 15 grade germane – apă dură.

În funcție de rezultatul obținut, vei putea alege tipul de dedurizator potrivit nevoilor tale.

Cele mai multe tipuri de dedurizatoare dispun de un soft care este reglat în funcție de duritatea apei, așa că buletinul de analize este absolut necesar.

Determină nevoile familiei tale

Odată bifat primul pas, este clar că ai nevoie de o soluție pentru apa dură.

Pentru a determina cum alegi un dedurizator, va trebui să afli care sunt nevoile familiei tale cu privire la consumul de apă.

Câtă apă consumați zilnic?

Nu e vorba despre cei 2 litri recomandați, ci de toate acțiunile ce consumă apă într-o gospodărie.

Trebuie să ai în vedere, spre exemplu, apa consumată la duș, toaletă, mașină de spălat rufe și/sau vase. Nu uita nici de apa utilizată la gătit sau apa cu care te speli pe față sau dinți.

Conform unor rapoarte europene, un român consumă, în medie, 72 de litri de apă zilnic (media europeană este 120 litri).

Poți calcula volumul consumat lunar în funcție de valorile raportate cu ajutorul apometrului sau putem face împreună o estimare, care să te ajute în pașii următori.

Verifică legislația locală

Există state în care legea reglementează cum alegi un dedurizator.

Spre exemplu, în Marea Britanie există un standard de calitate pentru echipamentele de purificare a apei (BS EN 14743:2005+A1:2007).

În România, nu există încă reglementări clare cu privire la criteriile ce trebuie îndeplinite de sistemele de dedurizare.

Cu toate acestea, avem o serie de Legi și Ordonanțe de Urgență care au ca subiect calitatea apei.

Din acest punct de vedere, așadar, nu ar trebui să îți faci probleme.

Totuși, pentru a fi convins de alegerea pe care o vei face, avem un mic sfat pentru tine: poți verificare locul unde sunt produse dedurizatoarele.

Spre exemplu, sistemele A-EW Clack, pe care le comercializăm la Arpedia, sunt produse în SUA. Date fiind reglementările existente în acest stat, vei ști că echipamentele respectă principalele cerințe de siguranță și performanță.

Alege soluția care ți se potrivește

Dacă până acum am discutat despre toate criteriile pe baza căruia vei alege sistemul de dedurizare potrivit, de acum vom intra în procesul de alegere al modelului optim pentru nevoile și specificațiile locuinței tale.

Mai întâi, să recapitulăm:

 • Am aflat duritatea apei pe care o consumi;
 • Am aflat cantitatea de apă necesară în cadrul locuinței tale;
 • Am identificat principalele reglementări pentru apa potabilă.

Soluții alternative pentru dedurizarea apei

În funcție de aceste trei criterii, vei putea alege soluția care să ți se potrivească „mănușă”.

În principiu, poți alege între două variante:

 • alegerea unei soluții alternative, punctuale pentru apa dură (cum este, de exemplu, un filtru pentru duș);
 • alegerea unui dedurizator care îți va asigura apă purificată în toată locuința.

În unele cazuri, s-ar putea să realizezi că nu ai nevoie de un dedurizator pentru întreaga locuință.

Un astfel de moment poate fi atunci când analiza de laborator arăta o apă cu duritate mică spre medie.

Câteva dintre alternativele pe care le poți lua în considerare:

 • Decalcificatoare (salt-free): Acest tip de filtre funcționează fără o rezervă de sare, motiv pentru care ocupă mai puțin spațiu. Ele sunt utilizate în special pentru eliminarea calciului din apă, deși efectele sale nu sunt întru totul confirmate;
 • Baterie de duș specială: Dacă utilizarea apei dure are efecte negative asupra pielii tale, o soluție temporară poate fi achiziționarea unei baterii de duș speciale, care să filtreze apa utilizată pentru spălat.
 • Sulfatul de aluminiu: Poți obține apă fără minerale prin adăugarea unei linguri de sulfat de aluminiu într-o găleată mică de apă. Substanța provoacă aglomerarea mineralelor din apă, care se vor lăsa la fundul recipientul. Poți lua apa de la suprafață cu ajutorul unei cești și să o folosești la spălat și gătit.

Diferența principală dintre aceste alternative și un sistem complet de dedurizare este dată de volumul de apă purificat. De cele mai multe ori, dedurizatoarele sunt montate la intrarea sursei de apă în locuință, ceea ce înseamnă că toată apa pe care o vei utiliza va trece prin sistemul de dedurizare.

Nu știi ce dedurizator este potrivit pentru nevoile tale?

La Arpedia, îți oferim soluții personalizate în funcție de duritatea apei și specificațiile locuinței tale.

Criterii de alegere a dedurizatorului

Acesta este momentul când va trebui să iei în considerare toate criteriile importante pentru alegerea unui dedurizator.

Să vedem, pe rând, care sunt acestea.

Dimensiunea dedurizatorului și capacitatea de filtrare

Primul aspect pe care trebuie să îl ai atunci când te gândești cum alegi un dedurizator este dimensiunea acestuia. Pentru a lua o decizie corectă, va trebui să ai în vedere toți pașii făcuți până acum. Sfatul nostru este să discuți toate detaliile cu un furnizor de sisteme de dedurizare, care îți poate indica mai ușor o soluție pentru nevoile tale. (De exemplu, la Arpedia, oferim consultanță tehnică gratuită, pentru a ne asigura că sistemul va corespunde necesităților tale reale.)

Număr de persoaneDuritatea apeiDimensiune recomandată
2 – 3 persoane<10 G10 L
10 – 20 G20 L
20 – 50 G25 L
3 – 5 persoane<10 G20 L
10 – 20 G25 L
20 – 50 G30/40 L
peste 6 persoane<10 G25 L
10 – 20 G30 L
20 – 50 G30/40 L

Dimensiuni recomandate pentru sistemul de dedurizare

Modalitatea de regenerare

cum alegi un dedurizator

Tip de alimentare

Sistemele de dedurizare funcționează pe bază de rășină cationică omologată uzului alimentar.

Atunci când apa trece prin masa cationică, se produce un schimb de ioni: ionii de calciu și magneziu sunt înlocuiți cu ioni de sodiu. Bineînțeles că, la un moment dat, rășina se va „satura”, motiv pentru care va fi necesară o regenerare.

Aici intervine următorul criteriu în alegerea unui dedurizator: modalitatea de regenerare a acestuia.

Această acțiune are loc prin intermediul valvelor de comandă, care pot fi:

 • Cronometrice: regenerarea se realizează la o oră setată de utilizator, când se presupune că nu există consum de apă;
 • Volumetrice: regenerarea se realizează după ce s-a consumat un anume volum de apă dedurizată, calculat în funcție de duritatea apei și de volumul rășinii cationice.

În alegerea soluției potrivite, este foarte importantă cantitatea determinată ca necesară pentru familia ta. Ambele tipuri de regenerare se dovedesc utile și au atât avantaje, cât și dezavantaje.

Spre exemplu, valvele cronometrice sunt recomandate pentru situațiile în care consumul este constant, fără fluctuații semnificative de la o perioadă la alta.

În cazul valvelor cronometrice, în schimb, există posibilitatea ca procesul de regenerare să înceapă într-un moment când ai nevoie de apă dedurizată.

Important este să determini care dintre aceste opțiuni este mai avantajoasă pentru tine.

Dedurizator manual, semi-automat sau automat?

În funcție de necesitățile familiei tale, va trebui să alegi dedurizatorul și în funcție de tipul de alimentare.

Putem vorbi, însă, de alimentare din două perspective: pe de o parte, sursa de alimentare cu energie și, pe de altă parte, modalitatea de reîncărcare a rezervei de sare.

În ceea ce privește sursa de energie, sistemele de dedurizare pot fi electrice sau non-electrice. Primele îți pun la dispoziție un panou de comandă pentru control, în timp ce celelalte funcționează exclusiv pe baza presiunii apei.

În cazul rezervei de sare/saramură, un dedurizator poate utiliza fie tablete, fie granule de sare. Cele mai populare sunt tabletele de sare, însă alegerea diferă în funcție de tipul dedurizatorului și capacitatea acestuia.

Cerințe pentru montarea unui dedurizator

În ceea ce privește tipurile de dedurizatoare existente pe piață, există trei variante principale: dedurizatoare cabinet, dedurizatoare simplex și stații de dedurizare duplex. Diferența stă, în principal, în numărul de recipiente pe care le conține sistemul:

 • Dedurizatorul de tip cabinet: recipientul presurizat ce conține rășina, valva de comandă și rezervorul de saramură sunt asamblate într-un singur sistem compact;
 • Dedurizator Simplex: recipientul presurizat are montată deasupra valva de comandă, iar rezervorul de saramură este separat;
 • Stație dedurizare Duplex: cuprinde două rezervoare cu rășină, valva de comandă ce comută faza de consum de pe un tanc pe altul și rezervorul pentru saramură.

Așa cum este evident, în funcție de tipul de dedurizator pe care îl vei alege, vei avea nevoie de mai mult (sau mai puțin) spațiu disponibil pentru montarea acestuia.

De asemenea, o altă diferențiere ce determină anumite cerințe este locul de montaj. Astfel, există dedurizatoare care se montează la punctul de intrare a apei în locuință (Point-of-Entry – POE) și unități portabile.

Prima categorie asigură apă dedurizată pentru toate activitățile dintr-o locuință.

Cea de-a doua, în schimb, este utilizată pentru dedurizarea apei de pe o anumită conductă, rezultând o cantitate de apă dedurizată relativ limitată.

 

În funcție de tipul de sistem pentru care vei opta, va trebui să vezi ce aspecte trebuie îndeplinite pentru ca dedurizatorul să funcționeze în parametri optimi.

 

Soluții complementare

Un aspect pe care trebuie să îl ai în vedere este faptul că un dedurizator nu este un filtru pentru apă.

Cu alte cuvinte, dedurizatorul nu poate să îți asigure eliminarea bacteriilor sau a clorului din apă.

Dacă tot ți-ai pus întrebarea „cum să aleg un dedurizator”, unul dintre criterii ar putea fi soluțiile complementare pe care furnizorul ți le poate oferi.

De exemplu, la Arpedia, recomandăm întotdeauna achiziționarea unui filtru pentru apă împreună cu dedurizatorul.

Astfel, apa va trece mai întâi prin filtru, unde vor fi eliminate principalele impurități din cadrul acesteia.

Mai apoi, apa va trece prin procesul de schimbare de ioni, care o va transforma în apa dedurizată, optimă pentru consumul din cadrul locuinței.

Bineînțeles, există și alte variante posibile, cum ar fi sterilizatoarele de apă sau sistemele de purificare sau alcalinizare.

Cel mai ușor vei putea alege dacă vei consulta oferta furnizorului cu care vei colabora, pentru a lua la cunoștință toate soluțiile pentru obținerea unei ape curate.

Calcularea costurilor

Banii… mereu prea puțini în comparație cu dorințele noastre.

Tocmai de aceea, înainte de a alege un dedurizator, ar trebui să îți stabilești un buget pe care ești dispus să îl cheltui cu acesta.

Astfel, va trebui, mai întâi, să faci o mică „inspecție” pieței și să vezi ce oferte sunt disponibile.

De asemenea, poți contacta furnizorii de astfel de echipamente din zona ta pentru a afla costul unei soluții personalizate pentru locuința ta. No worries, nu ești constrâns să accepți oferta acestora, ci îți vei face o idee mai clară asupra variantelor disponibile.

Să ai mereu în considerare și serviciile pe care furnizorul le oferă. S-ar putea, de exemplu, să poți beneficia de montaj gratuit pentru anumite sisteme sau poate de primul schimb gratuit.

Important este să te informezi și să „cântărești” cât mai bine costurile generate de un astfel de sistem.

În plus, va trebui să ai în considerare și costurile de întreținere. Ca exemplu, tabletele de sare sunt mai economice decât sarea granulată. În plus, dacă optezi și pentru un filtru de apă, trebuie să iei în considerare costurile de înlocuire a filtrului, care trebuie realizată regulat.

Cum alegi un dedurizator – concluzii

Să alegi soluția optimă pentru dedurizarea apei poate fi dificil, însă nu e imposibil.

Dacă vei lua în considerare toți pașii indicați în acest ghid, suntem convinși că întregul proces va fi mult mai rapid și mai lipsit de stres.

Ca să-ți fie mai ușor, iată o scurtă recapitulare a acestora:

 1. Testează calitatea apei – vei avea nevoie de o analiză de laborator a apei din locuința ta, pentru a alege o soluție optimă;
 2. Determină nevoile familiei tale – câtă apă utilizați de obicei și pentru ce anume? Aceste întrebări te vor ajuta să descoperi dimensiunea recomandată pentru dedurizator;
 3. Verifică legislația locală – în România nu există momentan reglementări specifice pentru sistemele de dedurizare a apei, așa că vei putea alege orice model preferi;
 4. Alege soluția care ți se potrivește – fie că vorbim despre un sistem complet de dedurizare a apei sau de o alternativă mai puțin complexă, aici va trebui să alegi soluția potrivită pe baza tuturor informațiilor cumulate până acum;
 5. Calculează costurile – compară prețurile, precum și facilitățile oferite de furnizorii de sisteme de dedurizare din zona ta. În acest mod, vei putea face cea mai bună alegere atât din punct de vedere al funcționalității, cât și al bugetului.
 6. Bucură-te de alegerea făcută! 😊

INDIFERENT DE PROBLEME, NOI AVEM SOLUȚIA!

Punem accent pe nevoile tale și îți propunem soluții personalizate la sistemele de dedurizare a apei.

Acest website foloseste cookie-uri proprii, cat si cookie-uri adaugate de terti pentru a va furniza o experienta mult mai buna de navigare si servicii adaptate nevoilor si interesului dvs. Mai multe detalii, aici.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close