Apa: acest combustibil esențial pentru organism reușește să stârnească întrebări peste întrebări.
Dintre acestea, diferența între tipurile de apă existente pe piață este una dintre cele mai frecvente.
Unii consideră că apa de la robinet este sigură pentru consum.
Alții preferă apa minerală carbogazoasă pentru gustul său iar alții preferă să consume apă alcalină, cu un pH ridicat.
Dacă și tu te întrebi ce proprietăți au aceste tipuri de apă și cum influențează funcționarea organismului, acest articol este pentru tine.
Vom vorbi despre apa minerală, apa plată și apa alcalină în parte și vom analiza proprietățile acestora.
De asemenea, vom descoperi care sunt beneficii și posibilele dezavantaje pentru acestea și care este alegerea corectă.
Să începem…
1.1. Apa minerală natural carbogazoasă sau carbogazificată
1.2. Beneficiile apei minerale
1.3. Dezavantajele apei minerale
2.1. Apă plată de la robinet vs. Apă plată îmbuteliată
2.2. Beneficiile și riscurile apei plate de la robinet
2.3. Beneficiile și riscurile apei plate îmbuteliate
3.1. Apă alcalină naturală sau procesată
3.2. Cum se produce apă alcalină
3.3. Avantaje apă alcalină
3.4. Posibile riscuri ale apei alcaline
4.1. Obiceiuri de consum și criterii pe baza cărora alegem apa pe care o consumăm
4.2. Diferențe între tipurile de apă
Pentru majoritatea românilor, nu conținutul de minerale este important în apa minerală ci, mai degrabă, bulele.
Cu alte cuvinte, credem că apa minerală = apă carbogazoasă.
Adevărul este altul.
Apa minerală nu este, în mod obligatoriu, carbogazoasă, ci poate fi și plată.
De asemenea, apa carbogazoasă nu este, în mod implicit, minerală.
Cele două proprietăți pot fi prezente în mod independent, chiar dacă noi le tratăm, de obicei, ca sinonime.
Apa minerală carbogazoasă este cea mai naturală dintre cele trei tipuri de apă minerală disponibile pe piață.
De ce?
Ei bine, aceasta își extrage toate proprietățile direct din natură.
Apa minerală carbogazoasă este bogată în substanțe precum sodiu, magneziu și calciu, ceea ce îi oferă un gust mai special.
De asemenea, caracterul acidulat este obținut natural, în funcție de circuitul pe care apa îl urmează.
Apa minerală carbogazificată poate fi considerată o „invenție a comercianților”.
Aceasta este îmbogățită cu dioxid de carbon artificial, pentru a obține bulele apreciate la apa carbogazoasă.
Cu alte cuvinte, acest tip de apă imită apa minerală natural carbogazoasă.
Uneori, cei care vând apă minerală aleg să adauge dioxid de carbon chiar și în apa carbogazoasă, pentru a avea mai mult acid.
Iar dacă asta nu pare de ajuns, aflați că, de multe ori, apa minerală pe care o cumpărăm nici nu este – la propriu – minerală.
Vorbim acum despre sifon, care semnifică apă plată, obișnuită, în care sunt adăugate diverse gaze pentru a avea acid.
Sifonul nu este deloc sănătos pentru organism, motiv pentru care medicii recomandă să îl evităm.

E destul de evident ce este apa minerală plată.
Aceasta are aceleași proprietăți ca apa minerală carbogazoasă, cu excepția gazului sau a caracterului acid.
Apa minerală plată poate fi găsită în natură sau poate fi creată acasă, cu ajutorului unui sistem de purificare al apei.
Spre exemplu, sistemele de filtrare a apei ce folosesc osmoza inversă integrează o etapă specială de remineralizare a apei, prin intermediul căreia aceasta este îmbogățită cu o serie de substanțe benefice pentru organismul nostru.
De asemenea, sistemele utilizate pentru apa alcalină – despre care vom discuta mai târziu – cuprind, și ele, această etapă importantă.
Aduce apa minerală beneficii pentru organism?
Un studiu realizat în România în anul 2015 arată că apa minerală plată este „unul dintre produsele nelipsite din casele românilor”.
Tot acest studiu evidențiază că preferăm apa carbogazoasă mai ales vara, deoarece acidul ajută la stingerea mai rapid a setei.
Totuși, beneficiile depind în funcție de tipul de apă pe care îl luăm în considerare,
Să vedem care sunt principalele beneficii ale apei minerale carbogazoase:

Apa minerală, fie ea carbogazoasă sau carbogazificată, poate să aducă și dezavantaje sănătății noastre.
Dintre acestea, amintim:

Apa plată este, cu siguranță, cea mai consumată dintre toate tipurile de apă despre care vom discuta.
De altfel, este apa la care avem acces cel mai ușor, mai ales dacă locuim la casă.
Despre apa plată știm, încă de când suntem mici, că este „inodoră, incoloră și fără gust”.
Totuși, atât apa de la robinet, cât și cea din fântâna proprie poate demonta această așteptare.
În funcție de circuitul pe care îl urmează, apa poate conține urme de calcar, fier sau chiar clor.
Ba mai mult, aceasta conține diverse substanțe pe care nu le observăm, dar care ne afectează starea de sănătate.
Apa plată poate proveni dintr-o sursă proprie (fântână, puț etc.), de la rețeaua publică de apă sau de la magazin.
Fiecare dintre acestea are câteva proprietăți specifice.
De exemplu, cea mai întâlnită problemă a apei de la robinet este clorul.
Pentru apa din surse proprii, cele mai frecvente plângeri vizează conținutul de calcar.
Nici apa îmbuteliată nu este superioară din punct de vedere calitativ.
De fapt, se pare că aceasta poate fi chiar inferioară apei obișnuite, atât în ceea ce privește gustul, cât și calitatea.
Dacă nu ne crezi, povestea apei îmbuteliate – povestită de Annie Leonard – te va convinge cu siguranță.

| Sursă | Beneficii | Dezavantaje |
| Robinet/Sursă proprie | Mai ieftină decât apa îmbuteliată | Poate avea gust de clor |
| Nu afectează mediul | Conține substanțe care îți pot afecta sănătatea | |
| Îmbuteliată | Apă mai curată
| Ambalajul de plastic este dăunător pentru sănătate și pentru mediu |
| Ușor de luat cu tine | Presupune un cost substanțial | |
| Poți rămâne fără rezerve de apă |
Așa cum puteți observa din acest tabel, niciuna dintre variantele propuse nu stă prea bine la capitolul Avantaje.
Cum putem, așadar, să ne asigurăm că bem apă de calitate?
O soluție poate fi filtrarea apei.
Fie că alegi o cană filtrantă sau un sistem complex care să îți ofere apă curată oricând ai nevoie, acestea pot fi un real ajutor dacă întâmpini probleme cu apa.
… un sistem de purificare a apei te ajută să economisești banii consumați pe apa îmbuteliată?
Deși poate părea o investiție mult mai mare decât apa pe care o cumperi, durata mare de viață a sistemelor asigură o amortizare rapidă a costurilor.
Spre exemplu, dacă luăm în calcul costul de achiziție și toate schimburile periodice necesare, sistemul AR-00 presupune un cost lunar de doar 98 lei.
Cu siguranță nu e prima dată când auzi despre apa alcalină.
Aceasta a devenit un soi de „vedetă” în rândul tipurilor de apă existente, datorită tuturor beneficiilor pe care le oferă.
De altfel, am scris și nou un articol pe această temă, pe care îl poți citi aici.
Știi, însă, care sunt proprietățile apei alcaline și ce o face așa specială?
Principalul punct forte al apei alcaline este pH-ul ridicat.
Dacă apa pe care o bem în mod obișnuit are ph-ul neutru (aproximativ 7), apa alcalină poate ajunge la un nivel de 8, 9 sau chiar 10.
Dat fiind că organismul nostru luptă pentru a păstra nivel optim al pH-ului în organism, apa alcalină poate ajuta.
„Ne naștem alcalini și murim acizi.”
Se pare că apa alcalină ne ajută să neutralizăm aciditatea corpului, iar asta oferă beneficii importante, despre care vom discuta mai târziu.
Mai mult, conținutul bogat în sodiu, magneziu, calciu și potasiu al apei alcaline asigură echilibrul și funcționarea firească a organismului.
Probabil că te întrebi acum: de unde provine apa alcalină?
Hai să discutăm care sunt principalele surse.
La fel ca apa minerală, apa alcalină poate proveni direct din natură sau din procesare artificială.
Apa alcalină naturală își preia proprietățile direct din natură.
Pe cealaltă parte, apa alcalină artificială este realizată prin intermediul unui sistem de alcalinizare a apei.
Poți găsi această apă în magazine sau, dacă îți dorești, o poți obține chiar la tine acasă.

Când se gândesc la obținerea apei alcaline acasă, majoritatea oamenilor se imaginează în costum de chimist, făcând experimente mai mult sau mai puțin relevante.
Alții se gândesc la rețetele cu bicarbonat de sodiu atât de răspândite pe net.
Realitatea, însă, stă puțin altfel.
Tehnologiile au avansat atât de mult încât ne putem bucura de apă alcalină direct de la chiuveta din bucătărie.
Sistemele de alcalinizare a apei utilizează un proces complex de îmbogățire a apei cu minerale și creștere a pH-ului.
Astfel, apa de la rețea este mai întâi filtrată, după care trece prin camera de electroliză, unde se întâmplă „minunile”.
Tot ce trebuie tu să faci – după montarea sistemului – este să deschizi robinetul atunci când ai nevoie de apă alcalină.
Așa cum am precizat deja, principalul avantaj al apei alcaline este faptul că neutralizează aciditatea corpului.
Există, însă, o serie de alte beneficii pe care apa alcalină le aduce (explicate pe larg în acest articol).
Să le descoperim:

După atâtea beneficii ale apei alcaline, întrebările legate de riscuri apar în mod firesc.
Studiile realizate până acum nu au identificat riscuri majore ale consumului de apă alcalină, însă sunt câteva aspecte ce ar trebui luate în considerare.
Cel mai important: excesele nu au făcut bine nimănui, niciodată.
Se pare că consumul în exces al apei alcaline poate duce la alcaloză – creșterea alcalinității sângelui peste valori normale.
De asemenea, unii doctori afirmă că apa alcalină poate fi periculoasă pentru persoanele cu anumite condiții, precum boli ale rinichilor sau acidoză tubulară renală.
Totuși, consumul unei cantități normale de apă alcalină, nu provoacă reacții periculoase pentru organism.

Ce ai alege după ce ai aflat toate aceste informații?
Adevărul este că decizia aceasta este una extrem de subiectivă.
În funcție de convingerile și obiceiurile noastre, vom fi tentați să alegem tipul de apă cu care suntem deja obișnuiți sau care ne atrage interesul în mod deosebit.
Pentru români, apa pare un subiect destul de important.
Cu toate acestea, deși cunoaștem importanța apei pentru sănătate, studiile arată că nu reușim să bem cantitatea zilnică recomandată.
Mai grav decât atât, tindem să înlocuim apa cu sucuri acidulate.
În ceea ce privește tipurile de apă consumate de români, situația pare la fel de tristă.
Un studiu calitativ evidențiază faptul că apa îmbuteliată a devenit varianta cea mai agreată, fiind „nelipsită din stocul de cumpărături”.
De altfel, același studiu notează că apa alcalină este utilizată în mod izolat, în special de cei ce suferă de anumite afecțiuni.

Studiu furnizat de MKOR Consulting, 2016
Principalele criterii pe care le utilizăm pentru a alege o anumită marcă depind în funcție de tipul de apă despre care discutăm:
E dificil să tragem concluzii general valabile.
Ce ne dorim, însă, este să înțelegi ce diferențe apar între tipurile de apă și care sunt recomandate pentru tine.
Atât apa minerală, cât și cea plată sau cea alcalină prezintă beneficii pentru corpul tău.
Nu rămâne decât să le pui în balanță și cea mai bună apă să câștige.
Iar, dacă ești interesat de o apă curată obținută acasă, poți consulta produsele noastre speciale pentru filtrarea și purificarea apei.
Nu uita: îți stăm mereu la dispoziție cu sfaturi și îndrumări legate de apa pe care o consumi.